HOME INHOUDTAAL SHARE

Parijs en brasseries

samen met elkaar vervlochten

Brasseries zijn vandaag nog steeds razend populair. Niet alleen in Parijs waar ze sinds decennia met het straatbeeld vervlochten zijn geraakt maar ook in andere wereldsteden zoals Antwerpen, Gent en Brussel. Om het echter niet altijd over onszelf te hebben, vroegen we aan een deskundige hoe hij het Parijse brasserieleven heeft ervaren. Als directeur van Toerisme Vlaanderen woonde Geert Declerck vijftien jaar in de Lichtstad. Graag blikt hij voor Pleasures even terug op die periode.

Parijs en brasseries

samen met elkaar vervlochten

Brasseries zijn vandaag nog steeds razend populair. Niet alleen in Parijs waar ze sinds decennia met het straatbeeld vervlochten zijn geraakt maar ook in andere wereldsteden zoals Antwerpen, Gent en Brussel. Om het echter niet altijd over onszelf te hebben, vroegen we aan een deskundige hoe hij het Parijse brasserieleven heeft ervaren. Als directeur van Toerisme Vlaanderen woonde Geert Declerck vijftien jaar in de Lichtstad. Graag blikt hij voor Pleasures even terug op die periode.

Criteria

"Wonen in de Franse hoofdstad is niet hetzelfde als er een weekendje doorbrengen. Je spendeert anders. In tegenstelling tot toeristen ben je niet op zoek naar de nieuwste chef of de hipste place to be. Dat is leuk, maar niet voor iedere dag. Dan worden de prijs, het kader, de bediening en de kwaliteit op het bord belangrijkere criteria. Op die momenten val je terug op vaste waarden die niet teleurstellen."

"In het geval van Parijs betekent dat: traditionele brasseries die vaak al meer dan 100 jaar bestaan. Hun laagdrempeligheid is één van hun sterktes. Mensen wandelden er gewoon binnen om er eenvoudige, lekkere schotels à la carte te kiezen. Typische voorbeelden zijn steak tartaar met frieten en sla, vol-au-vent, mosselen, oesters en gemengde salades. Dat in tegenstelling tot het restaurants die als meer formele eetgelegenheden ervaren worden.”

Patine

"Je komt al snel uit in buurten waar weinig toeristen komen. Je eet er lekker voor weinig geld. Ook de inkleding is drastisch anders dan de klassieke restaurants of hippe zaken. De ruimtes zijn soms al een eeuw ongewijzigd gebleven. Patine op het plafond, spiegels gedecoreerd met motieven en ornamenten uit de Belle Epoque, witte bolle lampen, houten lambrisering en echte, vaak doorleefde tafels en het geroutineerde team van obers: daar leer je het authentieke Parijs kennen." 

Troefkaarten

"Op de menukaarten is de klassieke Franse keuken te vinden. De gerechten zijn altijd vers bereid en gebaseerd op het aanbod op de markt. En als extra troefkaart gelden de correcte prijzen. Dit soort zaken krijgt veel volk over de vloer, wat veel afzet betekent en dus verse producten garandeert. Vaak tref je er een toog aan met zeevruchten op ijs. Je moet niet aarzelen om een portie te bestellen, want de producten worden dagelijks opgehaald in Rungis, de grootste voedselmarkt in de regio-Parijs en dé voorraadkamer van de hoofdstad."

“Ik mis uiteraard de aparte sfeer van Parijs en haar brasseries maar gelukkig zijn er de 'Belgische neefjes' om het leed te verzachten. Zo moeten La Quincaillerie, Pakhuis en Brasserie Dock’s zeker niet onderdoen qua culinaire belevenis en verse producten. En ze serveren hun eigen bier Principale waardoor ze bovendien trouw blijven aan hun eeuwenoude roots.”

De lekkerste brasseries in Parijs volgens Geert Declerck 

LE BOEUF SUR LE TOIT
34 rue du Colisée, 75008 Paris
www.boeufsurletoit.com

WEPLER
14 place de Clichy, 75018 Paris
www.wepler.com 

BOFINGER
5-7 rue de la Bastille, 75004 Paris
www.bofingerparis.com

GEORGES
place Georges Pompidou, 75004 Paris
www.restaurantgeorgesparis.com