HOME INHOUDTAAL SHARE

Wedstrijd

Respect voor product en terroir

Winnen is minder belangrijk dan deelnemen. In een Olympisch jaar is een variante op de bekende staande uitdrukking altijd goed voor een opener. Zeker in de context van een wedstrijd waarbij studenten uitgedaagd worden om op hoeve Le Devant een Bressekip met zoveel mogelijk respect voor haar terroir te bereiden.

Wedstrijd

Respect voor product en terroir

Winnen is minder belangrijk dan deelnemen. In een Olympisch jaar is een variante op de bekende staande uitdrukking altijd goed voor een opener. Zeker in de context van een wedstrijd waarbij studenten uitgedaagd worden om op hoeve Le Devant een Bressekip met zoveel mogelijk respect voor haar terroir te bereiden.

Deel 1
Deel 1
Deel 1

Na het succes van vorig jaar werd al snel besloten om aan die wedstrijdeditie 2015 een vervolg te breien. De kookwedstrijd vormde de basis van een belevenis die hen op korte tijd bijzondere productkennis en een pak keukenervaring bijbracht. Unieke zaken die ze niet makkelijk zullen vergeten. De studenten die vorig jaar deelnamen, spreken trouwens nogal enthousiast over hun verblijf in hoeve Le Devant.

Deel 2
Deel 2
Deel 2

Drie hotelscholen 

Opnieuw werden drie hotelscholen aangesproken die twee studenten afvaardigden om tijdens een paar dagen kennis te maken met de Bressestreek en zijn befaamde kip. De duo’s van Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge, VTI Spijker in Hoogstraten en Hotelschool Gent kregen na aankomst een rondleiding op de hoeve. Zo konden de leerlingen onmiddellijk kennis maken met de specifieke eigenheid van de kleinschalig werkende boerderij en het aparte terroir.

"Door hun gerichte vragen toonden ze direct hun interesse en respect voor hetgeen we in Le Devant realiseren.", aldus een opgetogen gastheer Dimitri De Cuyper. "Ze kregen zo de kans om met producten te werken die door ons worden voortgebracht en eigen zijn aan deze streek. Ze zagen met welke zorg en eerbied voor de natuurlijke habitat hier zonder kunstmatige middelen gekweekt en gewerkt wordt. Die ervaring is en blijft vrij uniek."

Deel 3
Deel 3
Deel 3

Proefondervindelijke ervaring

Ook in deze wedstrijdeditie werd aan de duo’s gevraagd om een volledige Bressekip naar eigen inspiratie klaar te maken. Andere streekproducten vonden ze op boerderij of werden op de befaamde markt van Louhans gekocht. "Zo ervaarden ze ook proefondervindelijk welke producten eigen zijn aan deze regio. Daarnaast leren ze ook omgaan met wat beschikbaar is, wat het seizoen te bieden heeft," aldus Koen Lefever. Net zoals vorig jaar was de chef van Brasserie Pakhuis aanwezig om de drie duo’s tijdens de wedstrijd met praktische raad en daad bij te staan.

Deel 4
Deel 4
Deel 4

Winnend recept op de kaart

Geen wedstrijd zonder jury. Naast Christophe Perraut, verantwoordelijke van de hoeve Le Devant, en juryvoorzitter sterrenchef Yohann Chapuis uit Tournus namen onder meer ook een aantal collega’s kwekers van Bressekippen graag even de tijd om te komen proeven. Ook voor hen was het duidelijk een belevenis om te ervaren hoe jonge aankomende chefs met hun bekend streekproduct aan de slag gaan. En ook dit jaar was het wederzijds respect groot wat na het juryverdict tot een geanimeerd diner leidde dat door de studenten samen met Koen Lefever werd bereid.

O ja, het winnend team kwam uit Hotelschool Spermalie en hun bereiding stond als hommage aan hun inzet en creativiteit een maand als suggestie op de kaarten van de drie brasseries.