HOME INHOUDTAAL SHARE

Christophe Perraut

man achter de schermen van Le Devant

Christophe Perraut

man achter de schermen van Le Devant

Gepassioneerd door het boerderijleven

Christophe Perraut werkt sinds vijftien jaar als verantwoordelijke op Le Devant. Een jobtitel die niet helemaal strookt met de realiteit. Daarvoor is zijn inzet en toewijding voor het dagelijks leven op de boerderij te groot.

"Ik beschouw mijn job al lang niet meer als werken. Ik begrijp dat 'veel mensen werken om te kunnen leven'. Bij mij geldt wel het omgekeerde. Ik hou gewoon ontzettend van het boeren buitenleven."

Die instelling kreeg hij meer dan waarschijnlijk van thuis mee. Zijn vader kweekte als mechanieker in zijn vrije tijd geiten. Zijn moeder maakte van de vele liters geitenmelk delicieuze kaasjes.

Christophe ontwikkelde een brede belangstelling voor het natuurleven en volgde een opleiding tuin- en landschapsarchitectuur die hem uiteindelijk op boerderij Le Devant brengt.

“Ik was van kindsbeen af gefascineerd door de rijkdom die de natuurlijke omgeving voor de mens kan voortbrengen.”

Onder meer het zorgvuldig kweken van rassen in een ruige natuurlijke omgeving die veel aandacht vergt, is een kolfje naar zijn hand.

"Toen ik hier aankwam was de landbouwactiviteit wat betreft het kweken van dieren eerder beperkt. Het bedrijf is trouwens nog steeds in volle evolutie wat mijn taak extra uitdagend maakt. Ik zie mijn werkomgeving als een stukje prachtige natuur in de Bresseregio waar we proberen het beste uit diezelfde natuur te halen. We denken voortdurend na om onze moestuin, akkers en de levensomstandigheden van de boerderijdieren te verbeteren. Daarvoor krijg ik de beste mensen en middelen ter beschikking wat deze opdracht meer dan boeiend maakt. En omdat Le Devant een jong en kleinschalig landbouwbedrijf is dat  zich nog volop aan het ontwikkelen is, kennen we hier geen routine. Elke dag is anders en dat houdt ons allemaal scherp."

Deel2
Deel2

Man met een missie

Christophe Perraut windt er geen doekjes om dat hij uiteindelijk in functie van een mooi culinair resultaat werkt en dat de keukenchefs die zijn producten verwerken en hun brasserieklanten zijn strengste critici blijven.

“Hoe meer zorg je aan kippen, lammeren, of varkens besteedt, hoe beter het uiteindelijk resultaat op het bord. Gezonde en goed gevoede dieren die weinig of geen stress kennen, leveren het beste resultaat op. Dat stellen we elke dag vast."

"We kweken onze Bressekippen uiteraard volgens het bekende lastenboek dat ervoor moet zorgen dat ze aan alle opgelegde voorwaarden moeten voldoen.  Dat is voor ons het minimum. In onze aanpak zoeken we echter naar methodes die zelfs veel verder gaan dan de strenge normen om alzo de kwaliteit van het eindproduct op een consistente basis tot een nog hoger niveau te tillen. Het is precies die doorgedreven kwaliteitsaanpak die maakt dat ik het leven op Le Devant al lang niet meer als een beroep maar wel als een missie beschouw."

 

Heerlijke weekends

Veel mensen denken ‘s maandags al aan het volgend weekend. Christophe Perraut maakt daar geen uitzondering op. Alleen heeft hij wel een andere reden om naar zaterdag en zondag uit te kijken.

"Begrijp me niet verkeerd. Ik ben graag thuis bij mijn familie maar ik kan echt genieten wanneer ik weekenddienst heb. Afwisselend werkt één van ons drieën zaterdag en zondag een paar uur in de ochtend en nog even in de vooravond. Onze taak beperkt zich dan tot een snelle controle van het bedrijf en tot het voederen en verzorgen van de dieren. Enkel in het hoogseizoen komen daar nog een paar karweien bij. Maar het is een waar plezier en het geeft me altijd een bijzonder goed gevoel om tijdens het weekend in alle rust met de dieren bezig te zijn."

"Wanneer ik dat tegen mijn vrouw zeg, kijkt ze me met ongeloof aan. Maar dat gevoel van tussen jonge dieren te staan, die ervaring van de eeuwig veranderende natuur te ondergaan, dat is heel bijzonder. Tja, het is sterker dan mezelf. Ik mis dat zelfs tijdens onze jaarlijkse vakantie."