HOME INHOUDTAAL SHARE

Toekomstige Experts

bezoeken hoeve Le Devant

Op het eind van de zomer konden een aantal studenten uit Belgische hotelscholen in de Bressestreek even van het dagelijks leven en onze kippen op hoeve Le Devant proeven. Tijdens een amusant wedstrijdje koken gingen ze als toekomstige experten de uitdaging aan om de “beste Bressekip” ter wereld te bereiden.

Toekomstige Experts

bezoeken hoeve Le Devant

Op het eind van de zomer konden een aantal studenten uit Belgische hotelscholen in de Bressestreek even van het dagelijks leven en onze kippen op hoeve Le Devant proeven. Tijdens een amusant wedstrijdje koken gingen ze als toekomstige experten de uitdaging aan om de “beste Bressekip” ter wereld te bereiden.

Deelnemen was uiteraard ook hier belangrijker dan winnen,  al namen de professionele juryleden ruim de tijd om de gerechten ernstig te proeven. Hun feedback paste in het hele opzet van de korte maar intense trip: unieke kennis, nieuwe inzichten en inspiratie opdoen.  

In 2008 besloten onze drie brasseries de hoeve Le Devant in de Bresse regio te kopen die hen tot dan toe van Bresse kippen had voorzien. Voortaan konden ze samen met het lokale team op die
manier autonoom en integraal instaan voor de kweekkwaliteit. Het officiële lastenboek werd de leidraad en zelfs nog verder aan-
gescherpt. Maar die zorg betreft niet alleen kippen. Ook parelhoenen, Hampshire Down lammeren en Bayeux varkens zorgen
sindsdien voor extra leven op de boerderij. Topproducten die niet meer uit de keukens van Pakhuis, La Quincaillerie en Dock’s zijn weg te denken. Door hun uniek karakter en uitzonderlijke kwaliteit hebben ze het DNA van de drie  brasseries nog meer verfijnd. 

De studenten kregen eerst een rondleiding op de boerderij zodat ze zelf konden ervaren met welke passie Bressekippen gekweekt worden. Een unieke ervaring waarbij ze het hele zorgzame groeiproces konden volgen van eendagskuikens tot traag volgroeide kippen die ter plaatse in eigen slachthuis verwerkt  worden. Met zo’n Bressekip opgegroeid in een natuurlijke, stressvrije omgeving mochten ze aan de slag gaan. Groenten en kruiden vonden ze in moestuin van de boerderij en wat ontbrak kochten ze op de lokale markt.

Margaut, Hotelschool Spermalie
Margaut, Hotelschool Spermalie

“Ik was zeer verrast hoe men ter plaatse met alle dieren respectvol  omgaat en hoe groot en gevarieerd de groentetuin van Le Devant wel is.”

Margaut, Hotelschool Spermalie

 

Victor, Hotelschool Spermalie
Victor, Hotelschool Spermalie

“Ik heb nog nooit zoveel respect gevoeld voor dieren als hier op Le Devant. Kippen, schapen, varkens leven als in een vijfsterrenhotel leven. Ze vertoeven op grote velden waar ze vrij kunnen grazen. De boerderij wordt onderhouden door mensen die liefde en respect tonen voor fauna en flora.”

Victor, Hotelschool Spermalie

 

Vincent, Hotelschool Ter Duinen
Vincent, Hotelschool Ter Duinen

“Ongelofelijk hoe alle dieren op Le Devant verwend worden met hun vrije uitloop en voeding die ze vinden en krijgen. Ik was onder de indruk door zorg, kunde en gedachtegoed die deze boerderij karakteriseert.”

Vincent, Hotelschool Ter Duinen

 

Robin, Hotelschool Gent
Robin, Hotelschool Gent

“Christophe is één van de werknemers van de boerderij en hij staat met nog twee andere collega’s dag en nacht paraat voor het onderhouden van de Bressekippen, lammeren en varkens. Indrukwekkend!”

Robin, Hotelschool Gent

 

Nout, Hotelschool Gent
Nout, Hotelschool Gent

“Ik heb tijdens deze dagen goed geluisterd, veel gezien en nog meer geleerd. Op Le Devant werken voor mijn part geen boeren of kwekers maar wel mensen met een hele grote passie voor wat ze doen en voor de producten waarmee ze mogen werken.”

Nout, Hotelschool Gent 

 

De Jury

De Jury van links naar rechts

Geert Declerk
Directeur Visit Flanders in Parijs

Christophe Perraut
Verantwoordelijke Hoeve Le Devant

Marie-Paule Meunier
Persverantwoordelijke CIVB (Comité Interprofessionnel de la Volaille de Bresse)

Philippe Thieffry
Hoofdoenoloog Veuve Clicquot Ponsardin 

Yohann Chapuis
Restaurant Greuze Tournus 1 Michelinster