Chef Koen Lefever, Pakhuis Gent
signeert oesters
Producten met een eigen signatuur. De chefs van brasseries Pakhuis, Dock's Café en La Quincaillerie maken er al een aantal jaren werk van. De hoeveproducten van Ferme Le Devant zijn het bekendste voorbeeld. Maar ook de zee biedt voor hen mogelijkheden. Zo droomde Koen Lefever, chef van brasserie Pakhuis, al een aantal jaren van een oester met persoonlijke signatuur. Oesterkwekers zorgen er immers niet alleen voor dat de lekkernij perfect volgroeid op de markt gebracht wordt. Ze geven door het volgen van bepaalde procedures ook een eigen toets qua smaak, textuur of kleur.
Koen reisde als 'productchef' in het verleden al ontelbare keren naar Frankrijk en deed ook in heel wat andere oesterproducerende landen ervaring op.
Met het organiseren van een jaarlijkse oestermarkt in brasserie Pakhuis had hij ondertussen niet enkel de harten van tal van oesterliefhebbers veroverd maar toonde hij zich ook als een waardig ambassadeur voor het werk van diverse ambachtelijk werkende oesterboeren.
Dankzij zijn jarenlange, uitstekende relaties met een aantal vooraanstaande oesterboeren, begon de idee van eigen oesters te rijpen en ging die droom dit jaar in vervulling. Daarvoor reisde hij verschillende keren naar twee oesterkwekers in de regio Ile d’Oléron-Marennes.
Zowel Benoît Massé als Véronique Gillardeau gingen enthousiast in op zijn vraag om exclusief voor de drie brasseries een oester met smaak en textuur een particulier karakter te geven.