HOME INHOUDTAAL SHARE

Hoeve Le Devant

de natuur recht op het bord

De oorsprong van tal van hoeveproducten die in de drie brasseries Pakhuis-Gent, La Quincaillerie-Brussel en Dock's Café-Antwerpen verwerkt worden, ligt diep in Frankrijk, ongeveer halverwege tussen Bourg-en-Bresse en Châlon-sur-Saône. De toegangsweg tot Ferme Le Devant bevindt zich langs de D12 die Louhans, de meest centraal gelegen stad in de Bresse, met Montpont verbindt. Op een licht hellend plateau zo’n 200 meter boven de zeespiegel ziet men de Solnay rustig kabbelend en meanderend her en der door het glooiend landschap priemen. La France profonde, hartje Bressestreek en ook de plaats van waaruit sinds 2008 wekelijks allerlei producten van eigen kweek richting Vlaanderen vertrekken.

Hoeve Le Devant

de natuur recht op het bord

De oorsprong van tal van hoeveproducten die in de drie brasseries Pakhuis-Gent, La Quincaillerie-Brussel en Dock's Café-Antwerpen verwerkt worden, ligt diep in Frankrijk, ongeveer halverwege tussen Bourg-en-Bresse en Châlon-sur-Saône. De toegangsweg tot Ferme Le Devant bevindt zich langs de D12 die Louhans, de meest centraal gelegen stad in de Bresse, met Montpont verbindt. Op een licht hellend plateau zo’n 200 meter boven de zeespiegel ziet men de Solnay rustig kabbelend en meanderend her en der door het glooiend landschap priemen. La France profonde, hartje Bressestreek en ook de plaats van waaruit sinds 2008 wekelijks allerlei producten van eigen kweek richting Vlaanderen vertrekken.

3 brasseries met eigen boerderij
3 brasseries met eigen boerderij

3 brasseries met eigen boerderij

De drie brasseries, Pakhuis-Gent, La Quincaillerie-Brussel en Dock's Café-Antwerpen investeerden in de aankoop van een hoeve. Ferme Le Devant strekt zich uit over circa 80 ha groen waarvan 54 ha bossen met voornamelijk eik, beuk en acacia met daarnaast 26 ha landbouwgrond.

"Het idee om zelf te beginnen boeren is organisch gegroeid," vertelt Dimitri De Cuyper, zakelijk leider van de brasseries. "Bij onze chefs leefde al van bij de start van onze brasseries eind jaren tachtig en begin jaren negentig  een groot engagement om met kwaliteitsproducten te werken. Ik heb bij hen steeds die interesse gemerkt om meer te weten  over de oorsprong en de waarde van de ingrediënten waarmee ze werken. Hun intens contact met producenten en leveranciers is nog altijd essentieel en bepaalt mee het DNA van onze brasseriekeukens."

Wanneer een Vlaamse ondernemer en vaste klant van Dock's Café in 2000 met het kweken van Bressekippen begint op Le Devant, vindt die man meteen een geïnteresseerde afzetmarkt.

"De kwaliteit van die kippen viel meteen op. Het was voor ons het zoveelste bewijs dat door een ambachtelijke, kleinschalige maar tevens professionele aanpak wel degelijk een enorm verschil kan gemaakt worden," motiveert Dimitri De Cuyper. Die nieuwe samenwerking verloopt vlot en de drie brasseries behoren al snel tot de beste klant van Le Devant.

Wanneer de hoeve in 2009 te koop wordt gesteld, zijn de drie brasseries letterlijk er als de kippen bij om deze over te nemen en verder uit te bouwen. "Ik vond het een enorme opportuniteit om de aanvoer van onze producten op die manier voor de nabije toekomst te consolideren. Daarnaast zag ik unieke mogelijkheden om op termijn het aanbod stapsgewijs verder te diversifiëren", aldus Dimitri.

Vandaag zorgt Ferme Le Devant voor de aanvoer van Bressekippen en Bresse parelhoenen, Bayeux scharrelvarkens en Hampshire Down lammeren. 

Gedreven kwaliteitsaanpak
Gedreven kwaliteitsaanpak
Gedreven kwaliteitsaanpak

Gedreven kwaliteitsaanpak

Met de overname van hoeve 'Le Devant' kan Dimitri De Cuyper blijven rekenen op het landbouwtrio dat onder leiding van Christophe Perraut, het boerenbedrijf dagelijks beheert.

"Essentieel bij zo'n investering zijn de mensen waarop je kan vertrouwen. Ik ben gemiddeld één keer per maand ter plaatse om de gang van zaken en bijvoorbeeld nieuwe investeringen te bespreken. Voor de dagelijkse werking kan ik op Christophe en zijn collega's Patrick en Joël rekenen."

Christophe maakt van zijn hobby zijn beroep. Hij werd als kleine jongen reeds vroeg gefascineerd door het boeren buitenleven. Een opleiding als tuin- en landschapsarchitect volgde en bracht hem uiteindelijk vijftien jaar geleden op Le Devant.

"Le Devant was van bij aanvang niet zomaar een landbouwbedrijfje maar wel één met een bijzondere finaliteit waarin de kwaliteitszorg centraal staat. De kleinschaligheid en de aanpak geeft aan Le Devant een eigen ziel en eigen ritme. Elke dag is anders. Routine is onbestaande. We werken samen met de natuur om de chefs de beste producten te leveren. Dat noem ik een voorrecht, elke dag één zijn met de natuur."

Christophe idealiseert zijn job niet – zelf spreekt hij van een missie -  maar beseft dat Le Devant hem een uitzonderlijke kans geeft om overeenkomstig zijn werkmethodiek actief te zijn. Ook Dimitri De Cuyper beseft dat hij de juiste man op de juiste plaats heeft staan.

"Het leven op zo'n boerderij vraagt engagement net zoals in onze keukens. Ik wil de hele keten, van de oorsprong in de natuur, tot op het bord beheersen.  Dat is maar mogelijk als iedereen de schouders recht. Daarom nodig ik onze medewerkers regelmatig uit om een bezoek aan Le Devant te brengen. Hun vragen, opmerkingen en waardering zijn voor hem immers waardevol."

 

Kleinschalige kweekprojecten
Kleinschalige kweekprojecten

Kleinschalige kweekprojecten

"Op de weilanden van Le Devant kweken we ook een paar keer per jaar Bresse parelhoenen," vertelt Dimitri De Cuyper. "Een lekkernij die elke liefhebber van gevogelte zeker zo hoog als de Bressekip inschat." Verder lopen op Le Devant kleinschalige kweekprojecten met Bayeux scharrelvarkens en Hamsphire Down lammeren. De kruiden- en fruittuin voorziet in diverse soorten kruiden zoals munt, ijzerkruid, dragon, rozemarijn,… en klein fruit zoals frambozen, braambessen en stekelbessen.

In 2010 hebben we een tachtigtal fruitbomen geplant om rustieke bio appelen, peren, perziken en pruimen binnen twee jaar te kunnen plukken. "Al onze hoeveproducten worden met koelwagens naar België getransporteerd en verdeeld over onze drie brasseries, Pakhuis-Gent, La Quincaillerie-Brussel en Dock's Café-Antwerpen. Onze chefs brengen letterlijk onze oogst direct op het bord."