HOME INHOUDTAAL SHARE

Jef Versele, brouwerij Van Steenberghe

Principale, bier gebrouwen met respect voor alle details

Met Principale, een exclusief blond en bruin bier van hoge gisting lessen liefhebbers van ambachtelijk gerstenat in onze brasseries graag hun dorst. Brouwer achter dit succesverhaal is Jef Versele. Hij trok voor ons een vaatje open. Over eigen gistculturen, geduld en Bordeaux.

Jef Versele, brouwerij Van Steenberghe

Principale, bier gebrouwen met respect voor alle details

Met Principale, een exclusief blond en bruin bier van hoge gisting lessen liefhebbers van ambachtelijk gerstenat in onze brasseries graag hun dorst. Brouwer achter dit succesverhaal is Jef Versele. Hij trok voor ons een vaatje open. Over eigen gistculturen, geduld en Bordeaux.

In het Oost-Vlaamse Ertvelde wordt sinds 1784 op ambachtelijke wijze bier gebrouwen.

Jef Versele vertegenwoordigt in brouwerij of beter familiebrouwerij Van Steenberge vandaag de zesde generatie. Hij werkt zoals zijn voorvaderen. Gepassioneerd en met respect voor het eeuwenoude ambacht waarin elk detail telt.

"Mijn grootvader heeft me de techniek geleerd om lekker bier te brouwen," vertelt Jef Versele . "Enkel door zorgvuldig alle brouwregels van A tot Z te respecteren, kan je een evenwichtig smakend en karaktervol bier brouwen. En dat begint dus met je natuurlijke basisgrondstoffen zoals water, waar bier tenslotte voor 90% uit bestaat. Zonder een goede waterbehandeling kan je geen goed bier maken. De juiste hardheid van het water zorgt er immers voor dat een bier de perfecte balans krijgt wat smaak en gevoel betreft."

"Daarnaast werken we enkel met de beste grondstoffen die uiteraard duurder zijn dan de doorsnee grondstoffen die industriële brouwerijen gebruiken. Het heeft geen zin om als ambachtelijke brouwerij te bezuinigen op de grondstoffen. We gebruiken nooit goedkopere surrogaten zoals mais in plaats van gerst. Onze reclame zit in de fles of op het vat."

Deel 2

Zonder pasteurisatie

Jef Versele werkt niet met gedroogde gisten maar met eigen gistculturen. Die zijn sinds generaties aanwezig in Ertvelde. Ze zorgen voor eigenheid en authenticiteit.

"Die gisten zijn een onderdeel van het DNA van onze brouwerij. Daarmee maken we het verschil. En daarnaast heb je ook veel geduld nodig want bier brouwen is een natuurlijk proces. We laten onze gisten afbreken door de natuur en dat vergt dus tijd."

"Pasteuriseren of thermische behandeling is niet nodig wanneer je correct en respectvol werkt en als beloning proef je het verschil in het eindproduct. Ons bier is veel zachter en meer uitgebalanceerd dan industriële bieren. We zweren ook bij nagisting op de fles die zorgt dat ons bier meer body krijgt."

Bordeauxwijngist

Ook de nagisting in de fles en op het vat bepaalt mee het eigen, authentieke karakter van zijn bieren. "We zetten hoog in op levend bier en passen de principes van het wijn maken toe waar je ook geduld moet hebben. Die zin voor ambachtelijke traditie proef je ook in Principale waarvoor we voor de nagisting een Bordeauxwijngist gebruiken naar een idee van zijn grootvader. Daardoor wordt het bier ondanks zijn hoog alcoholgehalte licht en makkelijk drinkbaar. Ook zijn zachte, aangename bitterheid met de zoete toets van de nagisting maken het bier vol, complex en daardoor ook populair. Het zijn mooie, uitgebalanceerde bieren. Ze moeten wel minstens vier maanden oud zijn. Ja, ook geduld en respect zijn belangrijke ingrediënten."