Terroirproduct

Oesters zijn niet alleen een bijzonder fijn seizoensproduct. Ze zorgen ook voor een aparte sfeer. Maar er is meer dan dat. "Onze drie brasseries hebben met een sterke selectie oesters een stevige reputatie opgebouwd," vertelt Koen Lefever van Pakhuis. "We zijn oesters ook meer gaan bekijken als echte terroirproducten. Ze krijgen immers al naar gelang hun afkomst een smaakidentiteit."

"Oesterkenners hebben meestal hun eigen voorkeur maar staan ook open om met andere oestersmaken kennis te maken. We willen elk jaar opnieuw die grote smaakvariëteit aan oesters laten proeven. Daarom hebben we in elke brasserie een bijzonder ruime keuze. Dat aanbod wisselt trouwens ook tijdens het seizoen. Zo weten ook kenners dat het seizoen van bijvoorbeeld de zalige Colchester oester iets minder lang duurt dan van andere oesters."

Zeeland, Engeland, Ierland en heel Frankrijk

Zowel in Antwerpen, Gent als Brussel onderhouden de chefs rechtstreeks contact met de oesterkwekers die op hun beurt de betrokkenheid van de brasseries kunnen waarderen. "Omdat we voldoende afname hebben, kunnen we ook een aantal oestersoorten exclusief invoeren," vertelt Piet Vannieuwenhuyse van Dock's Café.

"We hebben ook een formule waarbij onze gasten op één bord het volledig assortiment geserveerd krijgen. Dat aanbod kent veel succes. Onze gasten kunnen zo een gevarieerd palet aan smaken proeven. Meestal bestellen ze trouwens na zo’n gemengd bord nog eens zes oesters die ze het lekkerste vonden."

“We bieden oesters uit Zeeland, Engeland, Ierland en uit heel Frankrijk aan. Gemiddeld genomen kunnen we tijdens het seizoen negen verschillende oesters aanbieden.”

Ook om mee te nemen

Naast diverse tonnetjes en kratten oesters zie je op de oesterbar van de drie brasseries ook andere schelp- en schaaldieren: clams, messchelpen, wulken, kreukels, langoustines, bouchot mosselen, grijze garnalen, zee-egels, bouquet garnalen, krabben en uiteraard kreeften. Samen zorgen ze voor een smakelijk decor met dagverse delicatessen. De écaillers of oesteropeners maken daarmee diverse zeevruchtenschotels en de chefs zorgen voor een aantal fijne warme bereidingen. En daarnaast kan men al die producten in de brasseries ook afhalen om er thuis of waar dan ook van te genieten. Daarvoor werd speciale verpakking ontworpen zodat gasten ze comfortabel en zorgeloos mee kunnen nemen.