HOME INHOUDTAAL SHARE

Portret: Familie Sinke

zeven generaties oesterkwekers

De familie Sinke beheert 70 hectaren oesterpercelen wat naar Zeeuwse normen een middelgroot bedrijf is. Ze zijn met zes om elk jaar opnieuw circa 2,5 miljoen creuses naast een half miljoen platte oesters bij de consument te brengen.

Portret: Familie Sinke

zeven generaties oesterkwekers

De familie Sinke beheert 70 hectaren oesterpercelen wat naar Zeeuwse normen een middelgroot bedrijf is. Ze zijn met zes om elk jaar opnieuw circa 2,5 miljoen creuses naast een half miljoen platte oesters bij de consument te brengen.

Oesters vragen naast tijd en geduld ook respect. En dat laatste wordt wel eens vergeten. Oesters zijn prehistorische dieren die de tand des tijds hebben weerstaan maar wellicht juist daarom ook op hun comfortzone gesteld zijn. Hoe zou je zelf zijn? Duizenden jaren als oesters een geregeld en rustig familieleven leiden om dan ineens de laatste paar eeuwen het voorwerp te worden van een intense kweekcultuur.

Oesters kweek je enkel met succes en duurzaam inclusief lange termijn visie wanneer je eerbied voor hun natuurlijke omgeving en eigenheid toont. In Zeeland weet de familie Sinke daarover mee te spreken. Al zeven generaties lang dragen ze kennis, expertise en dat met geen woorden te omschrijven oestergevoel over van vader en zoon. Oesters zien er met hun ruig en grillig voorkomen sterk en stoer uit maar ze behoren als tweekleppige schelpdieren nog altijd tot de categorie van de weekdieren. Ze zijn fragieler dan we denken en vragen dus meer attentie en zorg dan vele mensen kunnen vermoeden.

“Oesters kweek je enkel met succes en duurzaam inclusief lange termijn visie wanneer je eerbied voor hun natuurlijke omgeving en eigenheid toont.”

 

 

Deel 2
Deel 2

Geen manipulatie, wel puur natuur

Ook in Zeeland worden kwekers met dit fenomeen jammer genoeg geconfronteerd. Voor het familiebedrijf Sinke is het ook elk jaar bang afwachten.

De familie Sinke beheert 70 hectaren oesterpercelen wat naar Zeeuwse normen een middelgroot bedrijf is. Ze zijn met zes om elk jaar opnieuw circa 2,5 miljoen creuses naast een half miljoen platte oesters bij de consument te brengen. Dat zijn enorme cijfers waar Jos Sinke niet echte nerveus van wordt.

"Dat zijn onze doelstellingen. Voor de creuses kunnen we niet meteen inschatten hoe groot de productie zal zijn omdat dit type oester gevoelig is voor bepaalde virussen die gelukkig niet schadelijk zijn voor de mens. Uitval heb je net zoals in de mosselkweek trouwens altijd. Gelukkig zijn de platte Zeeuwse oesters die toch vrij uniek zijn, gelukkig meer resistent waardoor daardoor de oogst stabiel is."

Maar elke oester vraagt een kweek van minimum drie jaar en dus ziet de oesterkweker pas na zo’n cyclus het resultaat van je werk. "Vandaar dat oesters kweken zoals wij het op een natuurlijke manier doen, dus zonder manipulatie, een cultuur is die veel werk vergt en onvoorspelbaar blijft," treedt Kees Sinke zijn vader bij.

“Tijd om op hun lauweren te rusten, gunnen de oesters hen niet. Maar met die gedachte kan de familie Sinke best leven. Al zeven generaties lang.”

Kees Sinke

Kees Sinke levert twee keer per week oesters vanuit Yerseke, recht vanuit hun bassins aan onze drie brasseries.

De oesters hebben daar een paar weken bekomen nadat ze gecontroleerd zijn en volgens kaliber gesorteerd worden. Daarna worden ze in kratjes afgedekt met vers zeewier en onder zachte druk verpakt zodat ze gesloten blijven en hun sappen en smaak behouden.

De oesters die we in onze brasseries aanbieden worden dus niet via de groothandel geleverd. Daardoor gaat er geen tijd in de korte keten tussen oesterkweker en consument. Ook al gaan oesters makkelijk tien dagen mee toch bieden we twee keer per week verse schelpdieren aan. Uit respect voor de oesterliefhebber die op die manier optimaal kan genieten van wat deze oesterkwekers op natuurlijke wijze zorgvuldig hebben laten groeien.