HOME INHOUDTAAL SHARE

 

Portret oesterkweekster 

Véronique Gillardeau

Portret oesterkweekster 

Véronique Gillardeau

Bourcefranc-le-Chapus, voorjaar

Thalassotherapie! Vraag aan Véronique Gillardeau naar het geheim van de wereldbefaamde Spéciales Gillardeau en je krijgt een verwijzing naar het welzijn van de oesters als antwoord. Ze lacht en meent het tegelijk. Om er onmiddellijk in alle ernst een hele reeks andere verklaringen aan toe te voegen. Weinig ambachtelijke voedingsproducten dragen immers met zoveel eerbied en autoriteit een familienaam als kwaliteitsmerk.

De manier waarop Gillardeau oesters behandeld is een verhaal op zich. "We hebben een naam opgebouwd en die ook hoog te houden," steekt Véronique Gillardeau van wal wanneer ze ons op het verdeelcentrum rondleidt in Bourcefranc-le-Chapus, hartje Marennes-Oléron regio.

Haar echtgenoot Thierry verdeelt zijn tijd tussen Frankrijk en Ierland waar het familiebedrijf ook grote parken Gillardeau oesters beheert. "We cultiveren zowel in Frankrijk als ginds oesters maar de uiteindelijke selectie, verwerking en verpakking gebeurt hier." In Ierland is de impact van de mens op het milieu minimaal. De oesterboeren worden er bijvoorbeeld minder geconfronteerd met de gestegen watertemperatuur.

"Het klimaat kan je niet beheersen. Locaties gelukkig nog wel en daarom zoeken we in Ierland de meest ideale baaien voor onze oesterparken. We hebben daar concessies voor honderd jaar om de babyoesters die hier in Frankrijk opgestart worden ginds te laten volgroeien tot driejarige oesters. We nemen qua oppervlakte grotere concessies dan we momenteel nodig hebben. Zo verzekeren we ons ervan dat we in de omgeving geen last hebben van andere activiteiten. Thierry besteed veel tijd in Ierland omdat de handeling van de mens nog altijd determinerend is voor de kwaliteit. Je kan dat nog het best vergelijken met het werk in de wijngaard. Druiven groeien ook wel min of meer vanzelf maar het is de zorg van de wijnmaker voor de wijnrank én de druiven die in eerste instantie de kwaliteit van de wijn zal bepalen." 

deel2
deel2

"Oesters kweken is een fascinerend ambacht. Ik heb het geluk gehad om in het bedrijf alle taken te mogen vervullen. Dat was een perfecte leerschool. Oesters zijn een echt natuurproduct die levend bij de klant moeten geraken. Net zoals mosselen en andere schelpdieren zijn oesters daarin uniek. Ze lijken met hun ruwe schelp ook stoer maar in feite zijn ze zeer fragiel. Daarom behandelen we oesters zo zorgvuldig. Het heeft geen zin om ze in de oesterparken de beste zorgen te geven om ze dan in een ijltempo te verpakken."

“We creëren als het ware het gevoel van eb en vloed. Oesters genieten zo gedurende 24 uur van wat ik onze thalassotherapie noem.”

"Wanneer de oesters hier in het verdeelcentrum per vrachtwagen in zakken toekomen, worden ze geleidelijk aan terug met zeewater in contact gebracht. Dat zorgt voor rust en maakt dat de oester in topvorm naar onze klant gaat."

Het is natuurlijk maar een onderdeel in onze kwaliteitsketen. Ook de manier waarop ze handmatig geselecteerd en keurig verpakt worden bepaalt mee het uiteindelijke resultaat. Oesters kweken zal daarom altijd een echt ambacht blijven."

deel3
deel3