Winnen is minder belangrijk dan deelnemen. In een Olympisch jaar is een variante op de bekende staande uitdrukking altijd goed voor een opener. Zeker in de context van een wedstrijd waarbij studenten uitgedaagd worden om op hoeve Le Devant een Bressekip met zoveel mogelijk respect voor haar terroir te bereiden.
Authenticiteit en traceerbaarheid winnen volgens voedingsexperts meer en meer aan belang wanneer consumenten hun keuze maken. Mensen willen immers vanuit een gezonde nieuwsgierigheid graag weten waar waarachtige producten vandaan komen.
De oorsprong van tal van hoeveproducten die in de drie brasseries Pakhuis-Gent, La Quincaillerie-Brussel en Dock's Café-Antwerpen verwerkt worden, ligt diep in Frankrijk, ongeveer halverwege tussen Bourg-en-Bresse en Châlon-sur-Saône. De toegangsweg tot Ferme Le Devant bevindt zich langs de D12 die Louhans, de meest centraal gelegen stad in de Bresse, met Montpont verbindt. Op een licht hellend plateau zo’n 200 meter boven de zeespiegel ziet men de Solnay rustig kabbelend en meanderend her en der door het glooiend landschap priemen. La France profonde, hartje Bressestreek en ook de plaats van waaruit sinds 2008 wekelijks allerlei producten van eigen kweek richting Vlaanderen vertrekken.
Op het eind van de zomer konden een aantal studenten uit Belgische hotelscholen in de Bressestreek even van het dagelijks leven en onze kippen op hoeve Le Devant proeven. Tijdens een amusant wedstrijdje koken gingen ze als toekomstige experten de uitdaging aan om de “beste Bressekip” ter wereld te bereiden.