HOME INHOUDTAAL SHARE

Terroirproduct voor fijnproevers

Bressekip

Terroirproduct voor fijnproevers

Bressekip

Gerenommeerd omdat ze als enige kip met een ‘appellation d’origine protégée' of beschermde herkomstbenaming erkend wordt. Le Devant Bressekippen dulden geen namaak. En daar zijn veel redenen voor.

Terroirproduct

Geen beter voorbeeld van een authentiek terroirproduct dan Bressekip.  "Het zijn immers specifieke bodemeigenschappen en leefomstandigheden eigen aan de Bressestreek die de smaak en textuureigenschappen van deze kippen bepalen." onderstreept Dimitri De Cuyper zakelijk leider van Pakhuis-Gent, La Quincaillerie-Brussel en Dock's Café-Antwerpen.

De kenmerken van de Bressekip zijn sedert 1957 vastgelegd in een lastenboek. "Uiteraard voldoen ook onze Le Devant kippen aan al deze kenmerken. Meer nog. Uit respect voor de eigenheid van dit topproduct gaan onze chefs nog een stap verder. Om bijvoorbeeld de kwaliteitsketen ook integraal zorgvuldig te kunnen controleren, lieten we op de terreinen van boerderij Le Devant een eigen slachtlijn installeren." Maar dat is uiteraard het eindpunt vooraleer ze netjes verpakt panklaar naar België vertrekken. Geen kip zonder ei. Daarom eerst even terugspoelen.

deel2
deel2

Eerst scharrelen, dan botermelk

De kweek begint met ééndagskuikens afkomstig van de enige erkende Bresse kuikenbroederij. "We laten de kuikens in ruim, netjes en lekker verwarmde stallen rustig groeien. Ze krijgen elke dag wel omschreven voedsel en fris water. Hun drinkwaterinstallatie wordt zelfs dagelijks gereinigd. Na vijvendertig dagen moeten de jonge kippen de stal verlaten om op onze weilanden te scharrelen."

Daar maken ze kennis met de specifieke bodemgesteldheid van de Bresseregio. Hier kunnen ze samen op afgebakende weide terreinen lustig rondpikken. Ze genieten van een rijk dieet aan gras, kruiden, wormen en kleine insecten.

"Gemiddeld genomen beschikt elke kip op Le Devant over vijftien vierkante meter scharrelwei. 's Avonds verzamelen ze in keurige kippenhokken waar ze samen op stok gaan."

Na ongeveer honderd dagen verhuizen ze terug naar een stal waar ze nog tien tot veertien dagen met onder meer botermelk gevoed worden. In de Bresseregio gebruikt men veelal gewone melk. "Wij kiezen voor botermelk wat ook toegelaten is. Die voedzame en romige melk  zorgt voor een extra fijne smaak en geeft aan het vlees zijn sappigheid en molligheid die onze Bressekippen precies uniek maken. Het is ons eigen recept, zeg maar signatuur."

Hoewel de Bressekippen van Le Devant quasi integraal voor de Belgische markt zijn, vallen ze ook in de regio in de smaak. Bij jaarlijks gehouden wedstrijden tussen verschillende kwekers – er zijn er nog zo'n honderdvijftig in de regio – halen de kippen van Le Devant immers elke keer diverse ereplaatsen.

deel3
deel3
deel3