HOME INHOUDTAAL SHARE

Bressekippen

van eigen hoeve Le Devant

Bressekippen

van eigen hoeve Le Devant

Bressekippen

Zonder Bressekippen had Le Devant nooit kunnen evolueren tot de boerderij die het vandaag is.

Het was de unieke Bressekip die voor het eerste contact zorgde tussen de drie brasseries en de Bresseregio. "Ik wist dat een Bressekip volgens een bepaald lastenboek moet gekweekt worden maar het feit dat men voor de kweek op Le Devant nog een stuk verder ging, prikkelde me," aldus Dimitri De Cuyper.

Die toewijding en passie was ook Marie-Paule Meunier, werkzaam bij beroepsvereniging Comité Interprofessionel de la Volaille de Bresse al opgevallen. "In de Bressestreek zijn nog zo’n 180 kwekers actief en Le Devant behoort tot het kwart van de kwekers die permanent de beste kippen leveren. De vele prijzen die ze tijdens de jaarlijkse Glorieuses (wedstrijden die sinds 1862 gehouden worden, nvdr) winnen, bevestigen dat trouwens."

Met één miljoen Bressekippen - slechts 0,01 % van de Franse kippenkweek -  blijft de door herkomstbenaming beschermde kip een echt buitenbeentje.

"Gemiddeld telt een kippenkwekerij in Bresse zo’n 4.500 kippen. Maar om rendabel te zijn moet men streven naar 12.000 stuks of 1.000 per maand." weet Marie-Paule Meunier.

"We kweken momenteel jaarlijks zo’n 6500 kippen die in ons slachthuis ter plaatse verwerkt worden," vertelt Dimitri De Cuyper. "Daardoor moeten we onze kippen niet op stresserend transport zetten en kunnen we over heel het traject waken."

De eendagskuikens komen inderdaad met een gemiddeld gewicht van 30 gram op de hoeve aan. Na tenminste 19 weken of 133 dagen vertrekken ze met een gewicht van 2,5 tot 2,7 kilo naar de brasseries en een aantal vaste verkooppunten zoals bijvoorbeeld bij Rob, 'The gourmets’ market' te Brussel.

 

 

fotokader1
fotokader1

Uniek product vraagt unieke zorgen

De eendagskuikens halen de kwekers allemaal bij dezelfde erkende Bresse kuikenboerderij. Aangekomen op hoeve Le Devant verblijven de kuikens in lekker verwarmde stallen waar de temperatuur constant 35° C bedraagt. Ze krijgen elk dag vers voedsel en water.

Na 35 dagen verhuizen ze naar een terrein in de vrije natuur waar ze ’s nachts in een hok slapen. Vanaf dat moment kunnen ze  rondscharrelen op een ruim weiland. Het lastenboek voorziet in tien vierkante meter per kip.  Op Le Devant hebben de kippen dubbel zoveel ruimtecomfort wat betekent dat ze dubbel zoveel natuurlijk voedsel op het terrein ter beschikking hebben.

De hoeve telt momenteel vijf terreinen voor kippenkweek die elk zo’n tienduizend vierkante meter groot zijn. Centraal daarop staat voor hun nachtrust een ruim hok  dat ook als schuiloord bij slecht weer of dreigend gevaar geldt. Bij elke groep kippen van 550 stuks worden zo’n 15 Bresse parelhoenen als wakers gezet. De parelhoenen reageren assertief op elk onheil en alarmeren de kippen wanneer ze vossen, wouwen, buizerds en andere roofvogels in de omgeving opmerken. Ondanks hun functie als wakers gaat op elk lot nog zo’n 9 % aan kippen verloren.

In het hok registreert een weegschaal automatisch de gewichtstoename die gemiddeld 18 g per dag moet bedragen. De kippen voeden zich met een rijk dieet aan gras, kruiden, wormen, larven, slakken en diverse kleine insecten. Kippen pikken met hun bek bij voorkeur in kort gewied gras.  Daarvoor zorgen voortdurend grazende schapen die in perfecte symbiose met hen op de weide leven.

Na 17 weken rondscharrelen hebben de kippen een gewicht van 2 tot 2,3 kilo bereikt. Tot slot verhuizen ze naar een stal waar ze gedurende twee weken in alle rust verblijven om sappig en vol smakend vlees te krijgen.

"De chefs van onze drie brasseries zijn als laatste schakel in de keten bovendien onze meest kritische klanten."

fotokader2