HOME INHOUDTAAL SHARE

Bressekip ID

Bressekip ID

Wat?

De Bressekip met koraalrode kam, sneeuwwitte veren en blauwe poten is wereldwijd tot dusver de enige kip die beschermd is met een officieel gegarandeerde herkomstbenaming. (AOP) 

Waar?

De kweek is sinds 1957 geografisch afgebakend en beperkt tot drie Franse departementen: Saône en Loire, Ain en Jura  Het gebied is een rechthoek van 100 op 40  kilometer die zich uitstrekt over drie regio’s: Bourgogne, Rhône-Alpes en Franche-Comté. 

Waarom?

Door de typische, vochtige grond kunnen de kippen zich op de weiden voeden met een rijk dieet aan wormen, slakjes, weekdieren, insecten, diverse grassoorten, kruiden en microscopische voedzame diertjes. De Bressaanse grond is als unieke terroir daardoor bepalend voor de opbouw van skelet en spierstructuur. 

Hoeveel?

Jaarlijks slacht men in Frankrijk één miljard batterijkippen en zestig miljoen labelkippen. Daarnaast zorgen circa 170 kwekers waaronder Le Devant voor ongeveer één miljoen Bressekippen. De aantallen op Le Devant variëren tussen 5000 en 6000 per jaar.

Hoe?

De kweek is vervat in een streng lastenboek. Bressekippen hebben elke recht op minimum 10m2 leefruimte in de buitenlucht waardoor ze één derde van hun voeding in de natuurlijke habitat vinden. Elk terrein telt een  ruime stal waar ze ’s nachts of bij slecht weer kunnen samenhokken. Om de zes maanden krijgen de percelen volledige rust zodat de biotoop zich kan herstellen. 

Part2
Part2

Hoelang?

De kuikens komen één dag oud op de hoeve aan en worden geleverd door één officieel erkende kuikenkweker die instaat voor het voortbestaan van het Bresseras. Ze groeien gedurende vijf weken in een ruime, verwarmde stal waar ze vers water drinken en zich vrij voeden. Deze voedingsproducten zijn verplicht afkomstig uit de A.O.C. Bresse regio. Na die periode vertrekken onze kippen naar de weide waar ze vijftien weken  kunnen rondscharrelen. Vervolgens worden ze naar ruime kooien overgebracht waar ze twee weken tot rust komen. Daar krijgen onze kippen naast maïs en tarwe ook verse gekoelde botermelk die het natuurlijk volgroeide vlees een zachtere structuur geeft en bijdraagt tot de fijne smaak. Circa vier maanden oud worden ze in het eigen slachthuis stressvrij verwerkt.

Wat meer?

Sommige kippen worden iets langer gekweekt en pas na vijf maanden als zwaardere poularde de Bresse geslacht. Kapoenen zijn gecastreerde hanen die na negen maanden en een gewicht van vier tot vijf kilo verwerkt worden. 

Poulardes en kapoenen gelden als volailles fines of volailles festives en mogen enkel tussen 05/12 en 05/01 verkocht worden. Voor kwekers van Bressehoenen geldt een verbod om zich toe te leggen op andere kippenrassen. Op Le Devant worden wel parelhoenen gekweekt die tot de fazantachtige behoren. Bresseparelhoenen krijgen normaal dubbel zoveel ruimte als kippen. Hun vlees is donker van kleur, stevig en smaakt zoals wilde fazant zou moeten smaken en is nog iets fijner en sappiger. Deze parelhoenen gelden als een uitzonderlijke delicatesse.